Ulkoseinien lisäeristäminen kannattaa

Ulkoseinät kannattaa eristää kunnolla, sillä näin voit pitää sisätilat lämpimämpinä, mutta saada myös reilusti pienemmän sähkölaskun. Energiakustannusten hintojen nousu onkin saanut monet omakotitaloasujat pohtimaan, voisiko oman talon lämmöneristystä parantaa. Ulkoseinät voi eristää joko talon sisä- tai ulkopuolelta. Työtavat ja materiaalit eroavat toisistaan ja kannattaakin harkita, mikä menetelmä toimii parhaiten juuri sinun kohteessasi.

Eristä ilman kosteusriskiä

Kun vanhojen saneerattavien kohteiden ulkoseinien lämmöneristystä parannellaan, johtavat toimenpiteet aina kosteusvaurioriskin kasvamiseen. Tämä johtuu siitä, että lisäeristeen asentamisen myötä seinän lämpö- ja kosteustekniset ominaisuudet muuttuvat. Erityisesti talon sisäpuolelle tehtävä lisäeristys saattaa lisätä kosteuden kerääntymistä. Toisaalta ulkopuolelle tehtävään lisäeristykseen sisältyy huomattavasti enemmän kustannuksia, mikä monesti painaa enemmän remonttisuunnitelmaa ja -budjettia tehtäessä.

Lisäeristys talon sisäpuolelle

Koska talon sisäpuolelle tehtävät lisäeristykset voivat lisätä kosteusriskiä, tulee tällaiset toimenpiteet suunnitella tarkasti ja toteuttaa huolella. Sisäpuolelle asennettavan lisäeristeen tulisi olla mielellään mahdollisimman ohutta ja sen lisäksi ilmatiiviyteen tulee kiinnittää huomiota. Esimerkiksi tiilivuoratun sisäseinän voi helposti ja kätevästi lisäeristää käyttämällä kevytbetoniharkkoja. Ne ovat asennettuna erittäin lujia, mutta niiden työstäminen ja asentaminen on kuitenkin helppoa. Voit myös käyttää varta vasten valmistettua lisäeristyslevyä, mikä tekee työstä entistäkin helpompaa.

Eristyksen lisääminen talon ulkopuolelle

Lähes automaattisesti kaikki ulkopuolelle tehtävät lisäeristykset tulevat sisälle tehtyjä vaihtoehtoja kalliimmiksi. Vaihtoehtoja on kuitenkin runsaasti ja ne ovat lähes aina turvallisempia ja pitkäaikaisempia ratkaisuja kuin sisäseiniin tehtävät toimenpiteet. Etenkin puu- ja hirsirakenteiset seinät kannattaa aina eristää ulkopuolelta.

Seinien ulkopuolelle tehtävän lisäeristyksen voi toteuttaa esimerkiksi mineraalivillalla, polyuretaanilevyillä tai vaihtoehtoisesti ruiskutettavalla polyuretaanilla. Ruiskutus tulee kyseeseen ainakin silloin, jos seinien ulkomittoja ei haluta muuttaa. Tällöin vanhan eristeen, kuten mineraalivillan tilalle ruiskutetaan paremmin lämpöä eristävää polyuretaania.

Vaikka edelleen ulkoseinissä käytetään kaikkein yleisimmin mineraalivillaa, ovat muut vaihtoehdot lisänneet suosiotaan. Polystyreeniä, platinaa ja polyuretaania käytetään nykyään enemmän kuin aikaisemmin ja esimerkiksi selluvillan ja pellavan käyttö ovat myös yleistyneet. Saneerattavissa kohteissa kannattaa pohtia tarkkaan, mitä menetelmää käyttää ja mitä vaikutuksia toimenpiteillä halutaan saavuttaa. Ota huomioon korjataanko vanhaa, huonoksi mennyttä tai toimimatonta rakennetta vai halutaanko lisää kustannustehokkuutta sisätilojen lämmittämiseen.